top of page
KNIME: End to end data science for better decision making

Open source en gratis te gebruiken analytische software om dataverwerking, rapportages, machine learning en data science te automatiseren middels een eenvoudige en intuïtieve omgeving, die ontwikkelaars en andere stakeholders toestaat om focus te houden op waarin ze het beste zijn.

https://www.knime.com

Waarom KNIME?
De visuele programmeeromgeving van KNIME maakt data-analyse toegankelijk voor mensen die geen codeer- of scriptachtergrond hebben. In een datagedreven cultuur is dit essentieel omdat niet-experts zelfstandig de beschikbare data kunnen gebruiken, controleprocedures kunnen verbeteren en inzichten kunnen omzetten in bedrijfswaarde.

 

Het kost uiteraard tijd om KNIME te leren en basisvaardigheden voor gegevensanalyse zijn vereist om workflows te bouwen. Het duurt ongeveer 10 uur om vertrouwd te raken met de workbench en 100-200 uur om vertrouwd te raken met het bouwen van workflows. De tijdsinvestering levert echter aanzienlijke voordelen op en is het waard. Het gebruik van KNIME bespaart tijd.

 

Workflows zijn herbruikbaar en deelbaar, waardoor het minder vaak nodig is om ze voor elk afzonderlijk project opnieuw te creëren. Herhaalde stappen, zoals alledaagse bewerkingstaken, kunnen als component worden vastgelegd en in andere workflows of door andere collega's worden gebruikt. Configuratiewijzigingen kunnen ook worden geprogrammeerd om indien nodig alle componenten bij te werken, waardoor consistentie in bedrijfsprocessen wordt gegarandeerd. Alle KNIME-workflows zijn zelfdocumenterend, wat betekent dat kennis wordt opgeslagen in de workflow zelf en niet in het geheugen van een medewerker. Niet iedereen hoeft KNIME-specialist te worden, maar met basiskennis kunnen zelfs niet-technische medewerkers een zinvolle bijdrage leveren aan data-analyses.

Efficiencywinst door automatiseren van Top 10-verkooprapportages met KNIME

KNIME als gratis no-code/low-code platform biedt vele mogelijkheden, maar een eenvoudige use case voor meer efficiency is het automatiseren van Top 10-rapportages, die anders vaak nog dagelijks, wekelijks of maandelijks handmatig gemaakt worden met o.a. Excel.

In dit voorbeeld krijgen zowel de Category Manager als Country Manager na een run van 30 seconden automatisch een gepersonaliseerde email met daarin een Top 10 producten per productcategorie of land. Ze hoeven zelf niks te downloaden of op te zoeken, maar ontvangen het meteen in hun inbox.

KNIME kan diverse on-premise en cloud databases rechtstreeks ontsluiten, zoals SQL Server, Amazon of Snowflake, maar in dit voorbeeld worden verkoopcijfers ingelezen uit Excel. Vervolgens worden de gewenste periode en benodigde kolommen geselecteerd:

  • verkoopdatum voor maand-, week- of dagrapportages

  • artikelnummer en artikelnaam

  • productcategorie

  • land of verkoopregio

  • omzet, marge of winst

Workflows in KNIME zijn makkelijk te interpreteren en goed te documenteren, waardoor aanpassingen makkelijk te maken zijn. Hierdoor is deze workflow eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld de belangrijkste klanten per land of de best presenterende medewerkers per vestiging. De uitdaging wordt dus eerder de ontsluiting van de juiste databronnen dan het rapporteren over de data. Verdere optimalisaties met ingevoegde grafieken, bijgevoegde PDF- of Excel-bestanden of verwijzingen naar real-time dashboards (in Tableau) zijn uiteraard ook mogelijk.

 

Zie bijbehorende post op LinkedIn: https://qbq.li/top10

alteryx.jpg
dataddo logo
databricks lakehouse platform logo
bottom of page